Sigara’nın Tarihi: Eski Dünya’dan Yeni Dünya’ya Gelen Ölümcül Miras - NovaSofya

Sigara’nın Tarihi: Eski Dünya’dan Yeni Dünya’ya Gelen Ölümcül Miras

Sigara keyfin mükemmel bir türüdür. Çünkü bu büyük zevk, asla tam olarak tatmin edilemediğinden arzu daim kalır.

-Oscar Wilde

Sigara ilk olarak Aztekler tarafından tütünle doldurulmuş içi boş bir kamış veya kamış tüpü içiliyordu. Meksika’nın, Orta Amerika’nın ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinin diğer yerlileri tütün yapraklarını ezdiler ve mısır (mısır) kabuğu veya diğer sebze kabuklarına sarmaktaydılar. Ancak Amerika’nın keşfi ile eski dünyaya getirilen zenginler için bir lüks olarak sigara İspanya’ya geldiğinde, sigaranın bu prototipinden çok puroydu. Modern sigara ise kağıda sarılmış ince kıyılmış tütün rulosu; genellikle puro tütününden daha hafif bir türde imal edilmektedir.

16. yüzyılın başlarında Sevilla’daki (Sevilla) dilenciler, atılan puro izmaritlerini toplamaya, parçalamaya ve sigara içmek için kağıt parçalarına (İspanyol papeletleri) sarmaya başladılar, böylece ilk sigaraları doğaçlama yaptılar. Bu ihtiyaçtan kaynaklanan sigara türü cigarrillos (İspanyolca: “küçük purolar”) olarak biliniyordu.

18. yüzyılın sonlarında ciddi bir talep gördüler ve kullanımları İtalya ve Portekiz’e yayıldı. Portekizli tüccarlar tarafından Levant ve Rusya’ya taşındılar. Napolyon Savaşlarında Fransız ve İngiliz birlikleri sigaraya aşina olmuştu. Fransızlar onlara (cigarettes) sigara adını verdi. Kırk yıl sonra, Kırım Savaşı’nda savaşan bir başka nesil Fransız ve İngiliz askeri, Türk sigarasıyla tanıştı. Aynı zamanda, Amerika Birleşik Devletleri’nde sigaralar popüler hale geliyordu. İngiliz damak zevki daha sonra karıştırılmamış Virginia tütünü ile doldurulmuş sigaralara geçti, ancak ABD pazarında bir miktar Türk tütünü içeren bir karışım tercih edildi.

Tehlikeli etkilerine dair tıbbi kanıtlar göz önüne alındığında, dünya nüfusunun büyük bir bölümünün neden sigara içmeye devam ettiğini açıklamak için, sosyal tarihini, günlük kültürel pratiklerde sigara içmenin rolünü ve insanların yüklediği anlamı anlamak gerekir. Tarihçi Jordan Goodman, ister Kızılderili kültürünün törensel ritüellerinde, ister erken modern devletlerin maliye politikalarında, ister 18. yüzyıl Avrupa’sının kahvehanelerinde olsun, ister tütünle tanıştırılan toplumların bir “bağımlılık kültürü” sergilediğini iddia etmektedir. Sigarayla ilişki genelde fiziksel ve psikolojik bağımlılıklardır. Bu bağımlılık, bireylerin ve bir bütün olarak toplumların sigaranın zararlı olduğunun farkında olmasına rağmen, getirdiği bireysel ve toplumsal zevkler nedeniyle sigara içmeye devam etmesinin nedenlerinden biridir. Sigara içme aptallığı ve çılgınlığı temsil ediyor olabilir, ancak soyut nitelikleri yine de milyonları sigara içmeye teşvik etmektedir.

Amerika’nın Keşfi ve Amerika’daki Tütün Kültürü

Kızılderili kültüründe tütün kullanımının kökeni belirsiz olsa da, tütün açıkça Avrupa’da ve modern dünyada oynayacağından çok daha törensel ve yapılandırılmış bir rol oynadı. Diğer birkaç halüsinojen ve narkotikle birlikte, güçlü, karanlık, yüksek nikotinli ve sonuç olarak zihin değiştiren bir tütün, şaman ritüellerinin ve sosyal törenlerin performansı için çok önemliydi.

Genellikle tütsülenen ama aynı zamanda çiğnenen, sarhoş olan, enfiye olarak alınan ve hatta lavman olarak verilen tütün, Yerli Amerikalılar tarafından şaman aracılığıyla doğaüstü dünyayla tıbbi veya ruhsal amaçlarla iletişim sağlama aracı olarak görülüyordu. Diğer tıbbi uygulamalar arasında tütün, Amerikan yerli kabilesi Iroquoiler tarafından diş ağrısına çare olarak, orta Meksika yerlileri tarafından kulak ağrısına bir çare olarak, Cherokee tarafından ağrı kesici olarak ve Guatemala’da antiseptik olarak kullanıldı. Bu tür pratik işlevlerin ötesinde, tütün genellikle bir hediye olarak değiş tokuş edilerek sosyal bağlantıların kurulmasına ve topluluk hiyerarşilerinin kurulmasına yardımcı oluyordu.

Pek çok toplulukta tütün, tanrılara bir adak olarak verilmişti ve bazı gruplarda, özellikle Mayalar arasında, tütünün kendisi kutsal bir bitki olarak tanrılaştırılmıştı. Tütün ayrıca hem toprağın hem de kadınların doğurganlığıyla bağlantılıydı ve erkekliğe adım atan erkek çocukların kabul törenlerinde kullanılıyordu. En ünlü ritüel piponun (calumet veya kutsal pipo) geçişiyle anlaşmalar ve yükümlülüklerin bağlayıcı hale getirileceği calumet ritüelinde tütün kullanılmaktaydı.

Tütün, ister Güney’de puro ister Kuzey’de pipo olsun, Kızılderili kültürünün merkezinde yer alıyordu ve özellikleri Kanada’dan Arjantin’e ve Atlantik’ten Pasifik’e kadar biliniyordu. Tütün yerli Amerika kültüründe kadar önemliydi ki, Kara Ayak ve Karga gibi bazı yerli gruplar başka ürün yetiştirmemişlerdi.

Tütün Kültürü’nün Dünyaya Yayılması

15. yüzyılın sonlarında ve 16. yüzyılın başlarında Amerika’dan Avrupa’nın çeşitli limanlarına dönen denizcilerin sigara içme alışkanlığını yanlarına almaları muhtemeldir. Kuzey Avrupalılar, kuzey Atlantik kıyısı boyunca yaygın olan pipo içme uygulamasını benimsedi ve İspanyollar, Karayipler çevresindeki bölgelerde yaygın olan puro içme uygulamasını getirdi.

Pek çok Avrupalı, tütünün Batı tıbbi geleneklerine dahil edilebilecek ve neredeyse evrensel bir tedavi edici olarak kutlanabilecek yeni bir bitki olan her derde deva olduğuna inanıyordu. 16. yüzyılın sonlarında İspanyol doktor Nicolas Monardes, tütünün açlığı hafiflettiğini, gevşetici ve ağrı kesici görevi gördüğünü ve hatta kanseri tedavi ettiğini iddia etti. Ancak, İngiltere Kralı I. James de dahil olmak üzere başkaları bu görüşe karşı çıktı. James’in 1604’te yayınlanan Counterblaste to Tobacco’su sigara içmeyi “göze tiksindirici, buruna nefret uyandıran, beyne zararlı, ciğerler için tehlikeli ve siyah, pis kokulu dumanında, en çok korkunç Stygian dumanına benzeyen özel bir şey” olarak tanımlıyordu.

Papa Urban VIII ve Innocent IX, kilisede enfiye çekenleri aforoz eden papalık bildirileri yayınladılar, Osmanlı padişahı IV. Murad sigara içmeyi ölüm cezasına çarptırdı ve Ruslar sigara içerken yakalanırlarsa burunlarını kesmeye maruz kaldılar.

Bununla birlikte, tütünün Eski Dünya kültürüne kabulü, çeşitli aristokratlar ve yöneticilerden aldığı himaye ile desteklenmiştir. Örneğin, tütün 1560 yılında Catherine de Médicis’in sarayına (nikotin ve tütünün botanik adı olan Nicotiana tabacum’un adını aldığı) Jean Nicot tarafından ve I. Elizabeth’in sarayına bizzat Sir Walter Raleigh tarafından tanıtıldı. Sir Francis Drake tarafından sigarayla tanıştırıldı.

Sigara içen bir tepe şefinin tasviri, Pahari stili, Basohli, 17. yüzyıl sonları; Hindistan Ulusal Müzesi, Yeni Delhi’de.

Tütünün Avrupa’ya girmesinden sonra, içimi ve ekimi hızla dünyanın diğer bölgelerine yayıldı. 17. yüzyılın başlarında Hindistan, Çin, Japonya, Güneydoğu Asya, Orta Doğu ve Batı Afrika’da tütün yetiştiriliyordu. Ucuz kil pipoların mevcudiyeti ile tütün, İngiltere’de 1670 gibi erken bir tarihte kitlesel bir tüketim maddesi haline geldi. Pipo üretimi Avrupa’ya yayıldı.

18. yüzyılın sonunda, Gouda gibi Hollanda kasabaları, kahvehane ve birahanelerin sigara içme kültürü sayesinde 350 pipo üreticisini barındırmaktaydı. Enfiye de çoğaldı, genellikle tütün tüketiminin baskın biçimi olarak sigarayla rekabet etti ve Prusyalı Büyük Frederick’in giysilerinde, onun hatırı sayılır tüketimiyle başa çıkmak için genişletilen, özel cepler gibi yenilikler üretti. Güney Avrupa’da Cádiz ve Sevilla’daki devlete ait büyük tütün fabrikaları, puro popülaritesinin devam etmesini sağladı.

Sigara içimi aparatı olarak borular Asya’ya tanıtıldığında hızla adapte edildi ve ahşap, bambu, yeşim taşı, fildişi, metal ve porselen gibi çok çeşitli malzemelerden yapıldı. Arap toplulukları nargileyi benimsediler. Sigara içmek, tipik olarak sohbet ve kahve ile birlikte yapılan ortak bir aktivite haline geldi. Nargile İran’a (bugünkü İran) ve Hindistan’a yayıldı ve 17. yüzyılın sonunda Çin’e, Güneydoğu Asya’ya ve Afrika’nın birçok yerine ulaştı.

Tütün kesesi, kurutulmuş ve oyulmuş ağaç mantarı ve iki yaldızlı bronz kurbağalı ahşap kanat, Japonya, yak. 1800–50; Londra’daki Victoria ve Albert Müzesi’nde.

19. yüzyılın ortalarında, sigara içmek tüm dünyada yerleşik bir ritüel haline geldi. Nesirde, şiirde, sanatta ve sahnede kullanıldı. Kullanımı erkekliğin merkezi bir bileşeni olarak görülmeye başlandı. Edebi kaynaklar, sigara içme ritüelinin araç gereçlerini eserlerine işledi. Pipolar, temizleyiciler, tutucular, tükürük hokkaları, kül tablaları, tütün keseleri, saklama kavanozları ve çakmakların yanı sıra tütsüleme ceketleri.

Sigara Çağı: Seri Üretim ve Kitlesel Tüketicilik

Sigaralar başlangıçta Avrupa’nın şehirli elitleri için pahalı, el yapımı lüks bir ürün olarak satılıyordu. Bununla birlikte, 1880’de Amerika Birleşik Devletleri’nde Amerikalı James Bonsack tarafından patenti alınan Bonsack makinesi adlı bir sarma makinesinin piyasaya sürülmesiyle sigara imalatı devrim yarattı.

Noël Coward ve Gertrude Lawrence, Coward’s Private Lives (1930) performansında.

Makine kısa süre sonra Amerikalı sanayici James Buchanan Duke tarafından kullanılmaya başlandı. 1890’da American Tobacco Company (ATC) önde gelen sigara şirketi oldu. Duke’un agresif pazarlama yöntemleri ve reklamcılığıyla teşvik edilen ucuz, seri üretilen sigaralar, Amerika Birleşik Devletleri’nde pipo içme ve tütün çiğneme alışkanlıklarında kademeli olarak bir düşüşe yol açtı.

İngiltere’de Henry Wills, makineyi 1883’te Bristol’de kullanmaya başladı ve bu, onun sadece birkaç yıl içinde sigara ticaretine hakim olmasını sağladı. Ardından, 1901’de Duke, İngiliz pazarına girmeye çalıştı.

Sonraki dönem adeta bir “tütün savaşı” başlattı. İngiliz tütün imalatçıları Imperial Tobacco Company bünyesinde birleşti. 1902’deki bir anlaşma, her iki tarafın da zafer talep etmesine izin verdi. Duke Amerika Birleşik Devletleri’ne çekildi ve İngiliz pazarı Imperial’e bırakıldı, ancak ürünlerini dünyanın geri kalanına, özellikle Hindistan, Çin ve İngilizlere pazarlamak ve satmak için birlikte British-American Tobacco Company’yi (BAT) kurdular.

Diğer Amerikan şirketleri, Sherman Antitröst Yasası (1890) uyarınca 1911 Yüksek Mahkeme kararının sonucu olarak ATC’nin dağılmasının ardından küresel pazara girmesine rağmen, BAT büyük başarı elde etmeye devam etti. 1999’da şirket yılda 800 milyardan fazla sigara üretti ve bu da onu dünyanın üçüncü büyük tütün şirketi yaptı (birlikte ikinci sırada yer alan Philip Morris USA ve Philip Morris International şirketlerinin ve birinci sırada yer alan China National Tobacco Corporation’ın hemen arkasında kalmıştır).

Sigaranın başarısı, yalnızca büyük firmaların iş stratejilerinden değil, aynı zamanda şehirli erkek gençlerin görece ucuz ve içimi kolay, daha hafif, sarıldığında sertleşebilen Virginia tütününü hızla benimsemesinden kaynaklanıyordu. Bu ürün özellikle genç erkeklerin favorisi haline geldi.

1890’larda ve 1900’lerde, Amerika’da reşit olmayanlara tütün satışını yasaklayan çoğu bölgesel ve federal eyalette yasalar konulmuştu. Ancak bu mevzuat büyük ölçüde etkisizdi ve Birinci Dünya Savaşı, genç erkeklerin sigara içme eleştirisine hızla son verdi.

Siperlerde sigara içmek pipo içmekten daha kolaydı ve tütün şirketleri, ordu, hükümetler ve gazeteler birliklere sürekli sigara ikmali düzenlediler. Fiziksel ve psikolojik stresten anında kurtulmada tütünün öneminin resmi olarak kabul edilmekteydi.

Bazı şirketler savaştan olağanüstü derecede iyi çıktı: İngiltere’deki Imperial’s Players ve Woodbine markaları ve daha da dikkat çekici olanı, R.J. Amerika Birleşik Devletleri’nde Reynolds Camel. 1913’te tanıtılan Camel, hükümetin tedarik emri ve başarılı bir pazarlama kampanyasının ardından 1920’de 20 milyar sigara satışına ulaştı.

Bu nedenle savaş, sigara içme alışkanlıklarını değiştirdi. 1920 gibi erken bir tarihte, Britanya’da tüketilen tütünün yüzde 50’den fazlası sigara şeklindeydi. 2. Dünya Savaşı’ndaki benzer bir şekilde, sigaraların 1941’de tüm tütün satışlarının yüzde 50’sinden fazlasını elde ettiğini gördü. Diğer birkaç sanayi ülkesi de bu eğilimdeydi.

20. yüzyılın ilk yarısı sigaranın altın çağıydı. 1950’de sanayileşmiş ülkelerin nüfusunun yaklaşık yarısı sigara içiyordu. Bu rakam Birleşik Krallık gibi ülkelerde yetişkin erkeklerin yüzde 80’e varan oranda düzenli olarak sigara içmekteydi.

Sigara içmek hayatın her alanında -işte, evde, barlarda ve sinemada kabul edilebilir bir sosyal davranış biçimiydi ve reklamcılar, yalnızca bir sigara eklenmesiyle tamamlanan tüm boş zaman etkinliklerini göstermeye hevesliydi.

1920’lerde sigara içmenin erkeklere has bir davranış olma ilişkisi azalmaya başladığında, sigara içmek tüm sosyal sınıflarda ve kadınlar arasında giderek daha popüler hale geldi. Bu gelişme, örneğin 1925’te Marlboro markasını bir kadın sigarası olarak piyasaya süren reklamcıların çabalarıyla da ilgiliydi ve daha çok savaşın etkisiyle toplumsal tutumlarla doğrudan yüzleşmeyle ilgiliydi. Toplumsal olarak yeni kadınların yani sosyal olarak kadınların ön plana çıkmaya başlamasıyla.

En önemlisi, sigara alışkanlığı Hollywood ekranında meşrulaştırıldı, kutlandı, yüceltildi ve dünyanın geri kalanına taşındı. Edward G. Robinson, James Cagney, Spencer Tracy, Gary Cooper ve özellikle Humphrey Bogart, Lauren Bacall ve Marlene Dietrich gibi film yıldızları, sigaranın imajını ikonik hale getirerek, sigaranın sofistike ve kibirliliğini destekledi.

Sigara Karşıtı Hareketler

Amerikalı sanayici Henry Ford gibi sigara karşıtı isimler tarafından özel olarak finanse edilen yayınlar ve Alman lider Adolf Hitler’in histerik kaprisleri dışında, tütüne muhalefet için çok az destek vardı. Sigara ve kanser arasındaki bağlantılar konusunda bazı öncü çalışmalar başladı. 1950’de Almanya doğumlu Amerikalı doktor Ernst L. Wynder ile İngiliz istatistikçiler Austin Bradford Hill ve Sir Richard Doll’un çalışmaları, akciğer kanserini sigara ile ilişkilendiren sağlam kanıtlar sağladı. Bu bilgi, alışkanlıklarından vazgeçme konusunda isteksiz olduklarını kanıtlayan sigara içenler için büyük bir şok oldu. Royal College of Physicians (1962) zararlı etkilerini açıkça belirten raporlarında bu durum açıkça belirtildi.

Sigaranın sağlığa etkileri, bırakma oranları beklendiği kadar yüksek değildi. 1964’ten sonraki on yılda Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl ortalama iki milyon kişi sigarayı bıraktı, ancak bu sayının yaklaşık yarısı da her yıl sigara içmeye başladı ve bırakanların tümü sigarayı bırakamadı. 1978’de Amerika Birleşik Devletleri’nde sigara içen yetişkinlerin yüzdesi yüzde 33’e düştü.

Sigarayı bırakanların önemli bir çoğunluğu meslek sahibi, varlıklı erkeklerdi ve bu da sigarayı giderek kadın ve yoksullukla ilişkilendirilen bir sağlık sorunu haline getirdi. Ortalama bir Amerikalı sigara tiryakisi 1954’te günde 22 sigara içerken, 1978’de bu sayı günde 30’a çıktı; Daha hafif veya filtreli markalara göre daha çok sigara içiyordu.

Çevresel tütün dumanının sigara içmeyenlere verdiği zarara dair daha yeni kanıtlar, sigaraya karşı tutumların değişmesine yardımcı oldu. Bireyin sigara içme özgürlüğünü kısıtlama çabaları, Kaliforniya’nın 1995’te çoğu kapalı iş yerinde sigara içmeyi yasaklaması gibi, ilk başta en çok Amerika Birleşik Devletleri’nde dile getirildi. Ancak 2004’te İrlanda kapalı işyerlerinde sigara içilmesini yasaklayan ilk ülke oldu ve diğer ülkeler de aynı yasakları getirdi.

Yine de, sigara içmenin dünyanın popüler kültürü üzerindeki güçlü etkisi, bu uygulamanın devam edeceğini göstermektedir. Sağlık bilincine sahip bir çağda sigara içmek giderek daha fazla hoş karşılanmazken ve sigara içen kişi kendini dışlanmış ve taciz edilmiş hissetmeye başlarken, sigaranın bastırılması, bireysellik ve direnişin bir sembolü olarak sigaranın gücünü artırıyor.

Örneğin, uluslararası düzeyde başarılı Hollywood filmleriyle ilgili bir anket, 1995’te vizyona giren sinema filmlerinde, alışkanlığa yapılan olumlu sözel ve görsel referansların sayısında artışla birlikte, 1990’da vizyona girenlere göre dört kat daha fazla sigara içildiğini ortaya çıkardı. Bu görüntüler, dünyanın Amerikan sermayeli tütün şirketlerinin ürünlerini satmaya başladıkları bölgelerine yayınlanmaktaydı.

Bütün bunlar, sigara içmenin Kolomb öncesi Amerika’da olduğu gibi modern küresel toplumda yerleşik olarak kalacağını gösteriyor. Sigara kullanımı artık o zamana göre daha bireysel ve daha az törensel olabilir, ancak bu değişim de kültürün, bireyciliğe gelenekten daha fazla değer veren bir kültüre dönüşmesinin bir yansımasıdır. Mark Twain’in kendi sigara içme alışkanlığıyla ilgili (günde 20’den fazla puroya ulaştığı tahmin ediliyor) ünlü esprisi, bugün toplumdaki sigara içmenin karmaşık durumuna uygulanabilir:

“Sigarayı bırakmak hayatımda yaptığım en kolay şeydi. Bunu yüzlerce kez yaptım.”

Bir yanıt yazın